Enova støtte solceller

Enova støtte solceller: Din essensielle guide for privat, bedrift og hytte

Cecilia Keinapel

Skrevet av Cecilia Keinapel

Del på:

Kortversjonen

  • 🏢 Privatpersoner kan få opptil 47 500 kroner i støtte fra Enova for solcellepaneler hjemme.
  • 🏙️ Borettslag og sameier kan motta opptil 525 000 kroner i tilskudd til energitiltak, inkludert solcellepaneler.
  • 📝 For å få støtte fra Enova må man ha tilbud fra en solcelleleverandør, energimerking av boligen, og bilder/plantegninger av installasjonsstedet.
  • 📉 Støtten kan reduseres etter 1. oktober 2023, så det er viktig å holde seg oppdatert på Enovas nettside.
  • 💡 Solcellepaneler forventes å bli verdens viktigste energikilde innen 2035 og kan stå for 38% av verdens kraftproduksjon innen 2050.

Enova og solceller: En kort oversikt

enova

Enova er en flott norsk organisasjon som virkelig setter miljøvennlig energi i fokus. De er der for å støtte og fremme bruk av bærekraftige energiløsninger, inkludert solcellepaneler. Hvis du vurderer å få solcellepaneler hjemme, kan du som privatperson få opptil 47 500 kroner i støtte fra Enova. Og hvis du bor i et borettslag eller sameie, kan dere til og med få opptil 525 000 kroner i tilskudd til energitiltak. Enova er virkelig med på å gjøre miljøvennlige valg mer tilgjengelige og økonomisk fordelaktige.

En kort oppsummering av Enovas støttekrav er som følger:

  • Installeringen må utføres av en bedrift som er både godkjent og registrert.
  • Dokumentasjon må være tilgjengelig for alle betalinger og fakturaer.
  • Prosjektet må ha blitt igangsatt på eget initiativ, noe som betyr at du ikke vil få støtte hvis anlegget er en del av en byggepakke for et nytt hus.
  • Det må ikke ha gått mer enn maksimalt 20 måneder siden prosjektet ble fullført.
  • Støtte vil ikke bli gitt til mindre anlegg som er ment for bobiler, båter eller campingvogner.
Få tilbud på solcellepanel
Gratis, uforpliktende, tar 2 minutter

Enova støtte til solceller: Hvor mye får jeg i støtte?

Strøm er periodevis veldig dyrt, og flere og flere i Norge ønsker å installere solceller for å produsere sin egen strøm. Dette kan være en stor engangsutgift, og det vil ta flere år før du har tjent inn investeringen. Men visste du at du kan få støtte fra Enova til dette? I denne artikkelen forteller vi deg hvordan, og hvor mye du kan få i støtte.

Hva er solceller?

Kort fortalt kan man si at solceller omdanner solenergien til elektrisk energi. Denne elektriske energien kan du enten lagre i batterier, eller den kan transporteres til forbrukerne gjennom overføringsnettet. (Kilde: Wikipedia) 

Solcellene får du vanligvis som store paneler, men du kan også få dem som takstein med solceller på. Dette kan være en god løsning dersom du ikke ønsker å dekke taket ditt med paneler. Solcellepanelene festes vanligvis på taket, men også noen ganger på vegg eller bakkenivå. Det viktigste er at det er et sted som har tilgang til mest mulig sollys, slik at det vil produsere mest mulig strøm til deg. 

Når flere solcellepaneler eller solcelletakstein er koblet sammen, kaller vi det er solcelleanlegg. Dette solcelleanlegget består av flere deler. Hoveddelen er selve solcellepanelet, men du trenger også en inverter, strømkabler og festemateriell for å få et anlegg som virker. 

Små, frittstående solcellepaneler brukes gjerne til små hytter, båter eller bobiler. Disse solcellene kjøper du i vanlige utstyrsbutikker som Jula, Biltema og tilsvarende butikker. Her kan du vanligvis kjøpe solcellepanelene i ferdige pakker med alt utstyret du trenger for å montere dem opp. Disse solcellepanelene skal ikke kobles til strømnettet, og du får heller ingen støtte fra Enova til denne løsningen. Disse solcellepanelene kan du i utgangspunktet montere selv, men det kan være greit å få med deg en god hjelper på jobben. 

De fleste solcelleanlegg med litt størrelse kobles til strømnettet. Monteringen av dette bør du ikke gjøre selv, men overlate til godkjente installatører. Dette er også avgjørende for å kunne få støtte fra Enova til solcelleanlegget ditt.

Hvorfor solcellepaneler er så gode?

Nå, solcellepaneler har så mange fordeler, og de kommer ikke bare deg som huseier eller bedrift til gode, men også miljøet og lokalsamfunnet. Først og fremst er det en skikkelig vinner når det kommer til å senke strømregningene. Solceller genererer strøm fra solens energi, så du blir mindre avhengig av strømnettet og kan faktisk spare en del penger på energikostnader.

Det beste av alt er at solcellepaneler er miljøvennlige. De slipper ikke ut noen skadelige stoffer og forurenser ikke naturen. Ved å gå for solcellepaneler kan du redusere ditt eget karbonavtrykk og bidra til en mer bærekraftig fremtid. En ekstra bonus er at eiendommen din også kan øke i verdi, da miljøvennlige løsninger er superpopulært og etterspurt.

Men, ikke glem å følge en god guide for installasjon og vedlikehold av solcellepanelene dine. Slik sørger du for at de fungerer optimalt og varer lenge. Å kunne produsere din egen elektrisitet fra solen er virkelig en smart og bærekraftig måte å møte dagens og fremtidens energibehov på.

Slik får du støtte fra Enova

Før du kaster deg ut i søknadsprosessen for Enova-støtte til solcelleanlegg, er det noen viktige forberedelser du bør gjøre. Her er hva du trenger å ha klart:

Tilbud fra solcelleleverandør: Det første du trenger er et tilbud fra en pålitelig solcelleleverandør. De skal oppgi prisen og spesifikasjonene for solcelleanlegget du ønsker. Ta deg tid til å sammenligne tilbud fra forskjellige leverandører, slik at du finner den optimale løsningen for dine behov.

Energimerking av bolig/fritidsbolig: For å kvalifisere for Enova-støtte, må boligen din ha en energimerking. Det er enkelt å få dette gjort ved å benytte energimerkeordningen.

Bilder og plantegninger: For å hjelpe med søknadsprosessen, bør du ha noen bilder av boligen din der du planlegger å installere solcelleanlegget. En enkel plantegning som viser plasseringen er også en god ting å ha.

En viktig ting å huske er å sjekke Enovas nettside før du går i gang med søknaden. På den måten kan du være oppdatert på eventuelle endringer eller oppdateringer i støtteordningen. Det er alltid lurt å være godt forberedt!

Hvem kan få støtte fra Enova?

Alle privatpersoner som har startet, gjennomført og betalt for å installere solcelleanlegg på boligen sin, kan få støtte. Men ikke vent for lenge med å søke, etter 1 oktober 2023 må du sende inn søknaden din innen 12 måneder etter installeringen har skjedd.  

For å få støtte fra Enova må du være:

  • privatperson
  • ha startet, gjennomført og betalt for å få solcelleanlegg installert på boligen din eller fritidsbolig i løpet av de siste 12 månedene. 
  • Du må være koblet til elektrisitetsnettet gjennom en Plusskundeavtale
  • Installasjonen må være utført av et registrert norsk firma. 
  • Du må kunne dokumentere kostnadene, og disse må være i samsvar med norske regler. 

Det vil altså si at så å si alle privatpersoner som installerer solcelleanlegg som skal kobles til strømnettet, får støtte fra Enova. Men det finnes noen unntak:

  • Boligen din kan ikke ha fått støtte til solcelleanlegg tidligere
  • Det kan ikke være gitt annen offentlig støtte for anlegget

Noen kommuner gir støtte til solcelleanlegg. Dersom det gjelder din kommune, bør du sammenligne støtten og kravene, slik at du velger det som passer deg best. Du kan nemlig ikke få støtte fra begge – du må velge en av dem. 

Hvor mye får jeg i støtte fra Enova?

Når solcelleanlegget er ferdig montert og installert, og du kan vise til en gyldig dokumentasjon på dette, har du muligheten til å søke Enova om støtte. 

Målet til Enova ved å gi støtte til solcelleanlegg er å øke interessen for solcellepaneler. Når interessen øker vil det også utvikles bedre teknologi, og også ofte bli billigere. Det er dette Enova ønsker å oppnå, og gir en ganske høy støtte til de som velger å få seg solcelleanlegg nå. Du kan få inntil 47.500 kr i støtte fra Enova, men dette varierer ut fra hvor stort anlegg du monterer.

Støtteordning før 1 oktober 2023:

  • Kr 7500,- i støtte for selve anlegget
  • Kr 2000,- i støtte per kW

Støtteordning etter 1 oktober 2023:

  • Kr 7500,- i støtte for selve anlegget
  • Kr 1250,- i støtte per kW.

Du kan få støtte opp til 20 kW. Det vil si at du etter 1 oktober 2023 kan få maksimalt 32500 kroner i støtte, og før 1 oktober 2023 maksimalt 47500 kroner. For å få satsen som gjelder før 1 oktober 2023 må du altså sende inn nødvendig dokumentasjon på dette senest 30 september 2023. 

Hytte solcellefinansiering

Enova gir hytteeiere en flott mulighet til å få støtte til solcelleanlegg gjennom sitt Enovatilskudd. Dette betyr at du som eier av en fritidsbolig kan investere i solcelleanlegg og produsere din egen elektrisitet. Per 2022 er støtten på inntil 47.500 kroner, noe som virkelig kan lette byrden på lommeboken.

Støtten består av et grunnbeløp i tillegg til en sum som beregnes ut ifra hvor mye strøm anlegget er forventet å produsere. Det er viktig å være oppmerksom på at Enova har planer om å justere støtten fra 1. oktober 2023. Etter denne datoen vil støtten reduseres fra 2.000 kroner per kW installert til 1.250 kroner, mens satsen på 7.500 kroner for et produksjonsanlegg vil forbli den samme.

Enova tilbyr også støtte til hele 16 forskjellige energitiltak for fritidsboliger, inkludert solceller. Dette betyr at du som hytteeier kan benytte deg av flere støtteordninger for å gjøre hytta di mer energieffektiv og miljøvennlig.

Ifølge undersøkelser fra Enova er de som investerer i solcelleanlegg motivert av et ønske om å bidra til det grønne skiftet og fremme bruk av ny klimateknologi. Det er virkelig en positiv trend å se at solkraft forventes å bli verdens viktigste energikilde innen 2035, og at den kan stå for hele 38 % av verdens kraftproduksjon innen 2050. Med dette i tankene blir investeringen i solcelleanlegg på hytta ikke bare bærekraftig, men også en fremtidsrettet og smart beslutning. Det er virkelig en vinn-vinn-situasjon for både lommeboken og miljøet!

Begrensninger og utfordringer med Enova støtte

Enova-støtten for solceller er virkelig et viktig tiltak som bidrar til å fremme utviklingen og bruk av solenergi i Norge. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på noen begrensninger og utfordringer knyttet til støtteordningen.

En av de viktigste tingene å merke seg er at Enova-støtte fungerer slik at du først må gjennomføre solcelleinstallasjonen og betale for den selv. Deretter kan du søke om støtte hos Enova ved å sende inn dokumentasjon, og de vil utbetale den støttede summen. Dette økonomiske kravet på forhånd kan være utfordrende for noen husholdninger.

Videre kan støttenivåene variere over tid, noe som kan føre til usikkerhet for de som vurderer å investere i solcelleanlegg. Per 2022 gir støtten muligheten for å få inntil 47.500 kroner når du installerer solcelleanlegg hjemme eller på hytta. Men det er viktig å følge med på potensielle endringer i støttesatsene.

En annen utfordring er at Enova-støtten for solceller fungerer som en investeringsstøtte, noe som betyr at de dekker en del av kostnadene for å installere solceller på taket. Støttebeløpet avhenger av flere faktorer, som anleggets størrelse, kostnaden for installasjon og forventet energiproduksjon. Dette kan gjøre det vanskelig for noen husholdninger å finansiere hele prosjektet selv, selv med støtte fra Enova.

Til tross for disse begrensningene og utfordringene er Enova-støtten fortsatt en verdifull ressurs for potensielle huseiere som ønsker å installere solcelleanlegg. Det er et viktig bidrag for å fremme solcelleteknologi i Norge, og de som vurderer solenergi som en måte å redusere kostnader og øke bruk av fornybar energi bør absolutt ta hensyn til Enova-støtten som en verdifull mulighet.

Hvordan får jeg støtte til solcellepanel fra Enova?

For å få støtte fra Enova for solcellanlegget ditt, må du gå inn i søknadsportalen til Enova og registrere saken din. Så lenge du har den dokumentasjonen du trenger er dette en rask sak. 

  • Sørg for å benytte fagfolk for montering av solcelleanlegget
  • Gå inn hos Enova innen 12 måneder fra anlegget er ferdig
  • Send inn søknad med nødvendig dokumentasjon som de etterspør
  • Vent til søknaden er behandlet og pengene er på konto

Passer solcelleanlegg for alle?

Aller først bør du sjekke med kommunen din om det finnes noen lokale krav til byggemelding i forbindelse med installering av solcellepaneler på hustaket ditt. Det er nemlig noen kommuner som ikke tillater solceller på tak og fasader. Dersom dette er sjekket og ute av verden, kan man si at solceller passer for deg som:

  • Ønsker å produsere din egen strøm
  • Kan gå inn i en plusskundeavtale med nettselskapet ditt. 
  • Har en strømleverandør som vil kjøpe strømmen du produserer, men ikke bruker selv.
  • Har en bolig med fasade som egner seg godt for solceller.
  • Ønsker å ta i bruk ny, grønn teknologi.

Ofte stilte spørsmål om Enova sin støtte til solceller

Hva er Enova?

Enova eies av Klima – og miljødepartementet i Norge. Hovedmålet til Enova er å jobbe for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Hvorfor gir Enova støtte til solcelleanlegg?

Målet til Enova ved å gi støtte til solcelleanlegg er å øke interessen for solcellepaneler, og dermed også etablere et velfungerende marked for teknologien. 

Kan man få støtte til solcelleanlegg fra Enova flere ganger på samme bolig?

Nei, man kan få støtte fra Enova til solcelleanlegg kun en gang per bolig. 

Hvor søker jeg om støtte til solcelleanlegg hos Enova?For å sende inn søknad om støtte til solcelleanlegg hos Eova, må du logge deg inn på Enova sin søknadsportal på nett. Her fyller du ut informasjonen de etterspør, og legger ved nødvendig dokumentasjon.

Få tilbud på solcellepanel

Fyll ut vårt enkle skjema for å motta inntil 3 tilbud