Solcellepanel blir mer og mer populært i Norge, og vi kan lett forstå hvorfor. Med dagens høye strømpriser skjønner vi godt at det frister å produsere egen strøm. Å kjøpe solcellepanel er en høy engangsinvestering, og det kan være fristende å tenke at man skal spare penger ved å montere solcellepanelene selv.
Montering av solcellepanel som ikke skal kobles til strømnettet
Dersom du skal montere små utstyrspakker med solceller som du får kjøpt i vanlige utstyrsbutikker, kan du montere solcellepanelet selv. Dette er pakker som passer til bobil, campingvogn, båt eller en liten hytte med enkel standard, og som ikke er koblet til strømnettet. Størrelsen på disse solpanelene kan variere litt, men de vil vanligvis gi nok strøm til å kunne ha på litt lys, lade mobilene og kanskje også ha et lite kjøleskap.
Ved montering av disse små solcellepakkene kan du ikke søke om støtte fra Enova. På den andre siden er disse pakkene ganske rimelige, du får dem fra alt mellom 3000 til 10 000 kroner.
Du kan altså montere solcellepanelet selv dersom:
- Det er et frittstående solcelleanlegg
- Solcelleanlegget er ikke tilkoblet strømnettet
- Du ønsker ikke å søke om Enovatilskudd
For å montere disse solcellepakkene følger du enkelt bruksanvisningen som følger med i pakken. Du trenger kun vanlig verktøy for å kunne montere dette.
Montering av solcellepanel som skal kobles til strømnettet
Aller først bør du undersøke hos kommunen din om du må søke om å få lov til å montere solcelleanlegg på boligen din. Hovedregelen er at du ikke trenger det, men det kan være noen kommunale forskjeller. Det er veldig kjedelig å få beskjed om at du må rive ned solcelleanlegget ditt etter det har blitt montert kun fordi du ikke sjekket. Dette fikk nemlig Fergus Tait fra Stavanger oppleve. Du kan lese hele artikkelen hos nrk.no her.
Når det er sjekket og ute av verden, er det lurt å ta kontakt med en solcelleforhandler. Be om en gratis befaring, og å få tips og råd om hva du bør velge basert på situasjonen din. Forhold som kan påvirke her er lysforhold, vinkel på taket, restlevetid på taket, størrelse på anlegg og flere andre faktorer. Hent gjerne inn flere tilbud, så du kan sammenligne dem og velge det som passer best for deg. Legg spesielt merke til hvor lang garanti de tilbyr, og antatt levetid på solcelleanlegget. I tillegg til å sammenligne tilbudene, bør du også sjekke litt referanser til det firmaet du ønsker å bruke, slik at du også kan få andres opplevelse av firmaet du velger.
Disse store solcelleanleggene som skal kobles til strømnettet skal du ikke montere selv. Her trenger du å bruke en godkjent installatør. Dette fordi det er svært viktig at det gjøres helt riktig, men også fordi et av kravene for å få støtte fra Enova til anlegget er at du har brukt en godkjent installatør. Gjør du det selv, får du ingen støtte fra Enova. De fleste solcelleforhandlere samarbeider med installatører, og gir deg et tilbud som inkluderer både utstyr og monteringsjobben.
Når alt er avtalt og avklart, kan selve jobben med monteringen begynne. Selve monteringen tar vanligvis bare noen dager. Når alt er ferdig montert, sjekker installatøren at anlegget fungerer som det skal, og er klart for å kobles på strømnettet.
Få støtte fra Enova til solcelleanlegget ditt
Når solcelleanlegget ditt er ferdig montert og betalt, kan du søke om støtte for solcelleanlegget fra Enova. Hvor mye du får i støtte varierer ut fra hvor stort anlegget ditt er. Dersom du sender inn søknaden innen 30 september 2023 kan du få opptil 47 500 kroner i støtte. Etter 1 oktober 2023 er dette redusert til opptil 32 500 kroner i støtte.
Hvor mye du kan få i støtte regner Enova ut etter du har sendt søknaden din. Søknaden om støtte sender du enkelt i Enova sin søknadsportal. Etter søknaden er behandlet vil du få pengene direkte på konto kort tid etter – så sant kriteriene for å få støtte er oppfylt.
Kriterer for å få støtte fra Enova:
- Må være privatperson
- Solcelleanlegget må være kjøpt og montert av et godkjent, norsk firma
- Solcelleanlegget må være koblet til strømnettet gjennom en Plusskundeavtale hos strømleverandøren din
- Du må ha dokumentasjon på alle utgifter
Ofte stilte spørsmål om montering av solcellepanel:
- Hvor lang tid tar det å montere et solcellepanel?
Det tar vanligvis mellom to og fem dager å montere solcellepanelene, litt avhengig av størrelse på anlegget.
- Hva er fordelen med å koble solcelleanlegget på strømnettet?
Det finnes flere fordeler ved å koble solcelleanlegget på strømnettet. Den største fordelen er at du har en jevn tilgang av strøm. Når du ikke har mer egenprodusert strøm igjen, veksler den seg automatisk over til å kjøpe strøm fra strømselskapet ditt. Dette er spesielt viktig i de mørkeste vintermånedene, der din egen strømproduksjon er lav.
En annen fordel mange liker, er at du faktisk kan selge den strømmen du ikke benytter deg av selv. Det vil si at dersom du er borte store deler av sommerferien og bruker minimalt med strøm mens din egen strømproduksjon er på topp, kan du selge denne strømmen til strømselskapet ditt. De vil da trekke fra det beløpet du har solgt strøm for på din neste strømregning.
- Hva betyr det å være Plusskunde hos strømselskapet?
Å være Plusskunde hos strømselskapet ditt betyr at du selger strømmen du produserer med solcelleanlegget ditt, men ikke bruker selv, ut til strømnettet. For å kunne gjøre dette må du ha en Plusskundeavtale. Ta kontakt med strømleverandøren din for å få vite mer om dette.