Kortversjonen
- 🌞 Solfangere bruker solenergi til å varme opp vann.
- 🏠 Solfangeren kan redusere husets avhengighet av tradisjonelle strømkilder.
- ⚙️ Det er forskjellige typer solfangere: flate solfangere, vakuumrør solfangere og integrerte solfangere.
- 💰 Investering i solfangere kan lønne seg over tid med lavere energikostnader.
- 📄 Enova gir støtte på opptil 47.500 kroner for solfangere.
- ⏰ Endringer i Enovas støttesatser vil tre i kraft fra 1. oktober 2023.
En solfanger er en spennende løsning som benytter solenergi til å varme opp vann. Dette skjer ved at solfangerne absorberer sollyset og overfører varmen til et frostsikkert væske som igjen overfører varmen til vannet. Solfangeren skiller seg fra solcellepaneler ved at de bruker solenergi på ulike måter. Måten de omdanner sollyset til energi er nemlig forskjellig. Forskjellen mellom de to solenergiløsningene – Solpanelen.no.
Hva er solfanger, og trenger jeg det?
Solfangeren kan generere nok strøm til å redusere en husets avhengighet av tradisjonelle strømkilder. Installering og montering av solfangere er relativt enkelt og smertefritt. For eksempel kan solfangeren monteres på tak, vegger eller frittstående i hagen der det er mest sollys tilgjengelig.
Effektiviteten til solfangeren avhenger av værforhold og kvaliteten på selve solfangeren. Derfor er det viktig å velge en som passer til det norske klimaet og som har lang levetid – opptil 25 år eller mer. Det gjør det til et smart og miljøvennlig valg sammenlignet med tradisjonelle strømkilder.
I 2023 har solfangere bare blitt bedre og bedre. Investeringen vil betale seg over tid i form av lavere energikostnader. Og husk at det finnes støtteordninger og subsidier som kan hjelpe med investeringskostnadene. Per dags dato støtter Enova deg med 47.500 kroner hvis du kan dokumentere kjøp og installasjon av solfangeren (mer om det lengre ned).
Forskjellige typer solfangere
Flate solfangere

Flate solfangere er en velprøvd og populær løsning som er kjent for sin brukervennlighet og pålitelighet. De er robuste og tåler det norske klimaet med snø, is og vind. Prisen for et enkelt solfangerpanel begynner vanligvis rundt 6.000 kroner, så det er et rimelig alternativ for de som vil investere i solenergi.
Vakuumrør solfangere

Vakuumrør solfangere er mer effektive, men også dyrere enn de flate solfangerne. De bruker vakuumrør for å redusere varmetap og øke effektiviteten. Dette er en flott løsning for de som ønsker høyere effektivitet og energiproduksjon fra solen, men det kan komme med en høyere pris og være mer utsatt for skader.
Integrerte solfangere

Integrerte solfangere er en innovativ løsning som kombinerer solfanger og solcelletakstein for et estetisk tiltalende design. Dette er en populær løsning for de som vil ha en miljøvennlig energikilde uten å ofre husets utseende. Imidlertid kan installasjon og montering være mer komplisert og tidkrevende.
Solfanger pris
Når det gjelder prisen på solfangere, er det viktig å vurdere hvilken type solfanger som passer best for ditt hjem. Platesolfangere er populære og rimeligere, vanligvis mellom 30.000 og 80.000 kroner. De er enklere å montere og har kortere inntjeningstid.
På den annen side har vakuumsolfangere en høyere pris, ofte over 100.000 kroner, men de har høyere effektivitet, spesielt i kaldt klima. Hvis du har begrenset plass tilgjengelig, kan vakuumsolfangere være et godt alternativ.
Husk at prisen for solfangere inkluderer montering og tilkobling til varmesystemet i hjemmet. Sørg for å få tilbud fra flere leverandører og sammenligne pris og kvalitet før du tar en beslutning.
Investeringen i solfangere kan gi energisparing, reduserte strømregninger og en grønnere fremtid. Solfangere har også generelt lang levetid, så investeringen vil lønne seg på sikt. Men vær obs på vedlikehold og monteringsutfordringer. Profesjonell hjelp og rådgivning kan være nyttig for å finne den beste løsningen og spare seg for tid.
Støtte fra staten

Hvem vil ikke gjøre en god investering som er miljøvennlig og sparer strømutgifter? Solfangere er den moderne og attraktive løsningen for å generere strøm til hjemmet ditt. La oss se på fordelene med solfangere og støtte fra staten i form av Enova-stipend.
Solfangere fungerer ved å absorbere solens stråler og omdanne dem til varmeenergi, som kan brukes til oppvarming av vann og rom i huset. Og visste du at Enova gir opptil 47.500 kroner i pengestøtte til solfangere?
Viktig oppdatering fra Enova angående støtte til solcelleanlegg!
Fra og med 1. oktober 2023 vil støtten til solcelleanlegg endres fra 2.000 kroner per kW installert til 1.250 kroner. Imidlertid vil satsen på 7.500 kroner for et produksjonsanlegg fortsatt opprettholdes.
For å sikre at du får dagens støttesats, må du registrere ditt tiltak i Enovas søknadsportal senest dagen før støttesatsen reduseres. Dette betyr at tiltaket må være ferdigstilt og registrert med faktura i søknadsportalen innen 30. september 2023.
Vi anbefaler at du sjekker ut mer informasjon om dette på Enovas nettside for å sikre at du får den beste støttesatsen for ditt solcelleanlegg.