Slik fungerer solcellepaneler

Hvordan fungerer solcellepanel, og hva genererer det av strøm?

Cecilia Keinapel

Skrevet av Cecilia Keinapel

Del på:

Solcellepaneler har blitt både mer kjent og mer populært de siste årene. Rekordhøye strømpriser og mer fokus på miljø har bidratt til at flere vurderer tiltak for å produsere sin egen strøm. Men hvordan fungerer egentlig solcellepanelet, og hva genererer det av strøm? Dette skal vi se nærmere på i denne artikkelen. 

Hva er et solcellepanel?

Et solcellepanel er et panel som består av mange solceller. Disse solcellene omdanner solenergien til strøm. Denne strømmen kan du benytte deg av på samme måte som du gjør i dag, rett ut av stikkontakten din. Solceller kommer i flere varianter, men de mest vanlige er paneler eller som solcelletakstein. Solcellepanelene festes vanligvis på taket ditt, men kan også festes på veggen eller stående på bakkeplan. Det viktigste er at det er gode solforhold der, slik at du kan utnytte sollyset på best måte.  Solcelletakstein er en variant av solcellepaneler der solcellene er innlemmet direkte inn i taksteinene. Dette kan være en god løsning dersom du ikke ønsker at solcellene på taket skal synes, eller dersom det uansett er på tide å legge nytt tak. 

Fordeler med solceller

  • Kan produsere egen strøm
  • Bærekraftig kilde til energi
  • Miljøvennlig, produserer ingen klimagasser
  • Kan spare deg for mye penger
  • Kan selge den strømmen du ikke bruker selv
  • Øker boligens verdi

Ulemper med solceller

  • Sollyset er ikke tilgjengelig hele døgnet
  • Må benytte seg av energien her og nå
  • En stor engangsinvestering

Hvordan virker et solcellepanel?

Et solcellepanel består av flere solceller som settes sammen på et panel. Svært forenklet fortalt kan man si at solcellene produserer energi ved å utnytte sollyset og omdanner sollyset til elektrisk energi.

En noe mer komplisert forklaring: Solceller er laget av silisium som absorberer sollyset og genererer en elektrisk ladning. Denne ladningen utnytter solcellepanelene ved å ha metalledere som fungerer som en pluss-pol og en minus-pol, på samme måte som i et batteri. (Kilde: Fjordkraft.no)

Hva består et solcelleanlegg av?

  • Solcellepanel
  • Festemateriell
  • Inverter
  • Kabler
  • Elektrisk tilkobling i sikringsskapet ditt

Solcellepanelene er de viktigste elementene i et solcelleanlegg, men du trenger også andre komponenter for at solcellene skal levere strøm i stikkontakten din. Du trenger også nemlig strømkabler som kobler sammen panelene og transporterer strømmen til stikkontakten din. For at du skal få riktig spenning bruker du en inverter, og for å feste panelene bruker du festemateriell. Du trenger også en elektrisk tilkobling i sikringsskapet ditt, slik at du kan ha kontroll på hvor mye strøm du produserer selv, og hvor mye strøm du kjøper. 

Hvor mye strøm genererer solcellepanelet?

Det kan være fort å tenke at det er for lite sol i Norge til at det vil lønne seg å ta kostnaden med å montere solceller. Det vil jo alltids være unntak, men generelt sett kan vi si at det ikke stemmer. Faktisk er klimaet i Norge med sin kombinasjon av lyse netter om sommeren og kalde, klare vintre gunstig for å produsere solkraft. Riktignok er det lav produksjon i vintermånedene i Norge, siden solen står for lavt om vinteren til å produsere noe særlig med strøm på panelet. Men resten av året vil det gi en god effekt med solcellepanel, faktisk vanligvis så mye som 20 til 30 % av totalforbruket ditt av strøm.

Når det gjelder hvor mye strøm et solcellepanel genererer, så kommer det an på flere faktorer. Dette gjelder blant annet størrelsen på solcelleanlegget, hvor i landet du bor, hvilken himmelretning taket peker mot og generelt hvor gode lysforhold det er hos deg.

Det beste er å ta kontakt med en forhandler for å få hjelp til å regne ut omtrent hvor mye strøm anlegget ditt vil generere. Dette kan du gjøre før du i det hele tatt har inngått en avtale om kjøp og montering. Hvis du i tillegg ber om en gratis befaring vil du kunne få nyttige råd og tips du kanskje ikke tenkte på selv, og også et pristilbud på hva solcelleanlegget vil koste deg. På den måten vil kunne få en oversikt over om det er verdt investeringen å installere solcellepaneler. 

Fungerer solcellene også når det ikke er sol?

Solcellene vil fortsatt fungere selv det er overskyet på himmelen.  De trenger nemlig bare dagslys for å produsere strøm. En undersøkelse gjort av det norske forskningsinstituttet Sintef  ville undersøke hvor godt solcellepanel fungerer i det norske klimaet.  De kom fram til disse resultatene:

  • Kulde er bra for solcellepanel fordi da holdes driftstemperaturen lav, samtidig som spenningen øker når det er kaldt. Optimal temperatur er minus 5 grader. Ved 25 grader vil effekten til solcellene bli dårligere jo høyere temperaturen blir.
  • Kalde dager med sol er spesielt gunstig for strømproduksjonen til solcellene. Er det mye snø på bakken rundt vil dette også hjelpe på strømproduksjonen fordi snøen reflekterer sollyset. 
  • Solstrålene trenger gjennom regn og skyer. Dette betyr at solcellepanelene produserer strøm selv ved store mengder regn.

Hva kan du bruke strømmen fra solcellepanelene til?

Strømmen fra solcellepanelene kan du bruke rett ut av stikkontakten din. Dette blir på samme måte som du vanligvis bruker strøm, og til de samme tingene du vanligvis bruker strøm til. Men vær klar over at mest sannsynlig ikke vil produsere nok strøm ved solcelleanlegget ditt til å dekke hele strømbehovet ditt i hverdagen. Løsningen her blir da å kjøpe resten av strømmen du trenger. 

Vedlikehold av solcellepaneler

Solcellepanelene er så å si vedlikeholdsfrie. For at de skal fungere best mulig, kan ikke panelene være dekket til. Det kan derfor være lurt å spyle dem rene med hageslangen hvis du ser at det legger seg et lag med støv og skitt på dem. Om vinteren kan du forsiktig børste bort snøen som legger seg på panelene. Dersom det kommer ruglete is på panelene, kan du smelte dette med lunkent vann. Ikke skrap på solcellepanelene eller bruk høytrykkspyler, da dette lett kan ødelegge solcellene. 

Få tilbud på solcellepanel

Fyll ut vårt enkle skjema for å motta inntil 3 tilbud