Solcelletakstein, er det verdt investeringen

Solcelletakstein, er det verdt investeringen?

Cecilia Keinapel

Skrevet av Cecilia Keinapel

Del på:

Flere og flere nordmenn ønsker å benytte seg av solenergien til å produsere egen strøm. Rekordhøye strømregninger, økt fokus på miljø og dessuten nyere og bedre teknologi i solcellene har nok bidratt til denne økningen. Men ikke alle synes det er like pent å montere store paneler på taket. Dersom du ønsker solceller på taket, men vil at det skal se mest mulig ut som et vanlig tak, kan solcelletakstein være en god løsning for deg.

Hva er solcelletakstein?

Solcelletakstein kommer i forskjellige varianter. Men generelt kan vi si at solcelletakstein ser ut som vanlig takstein, bare litt større. Den største forskjellen mellom vanlig takstein og solcelletakstein, er at det er solceller plassert på solcelletaksteinen. Disse solcellene vil ikke synes når du ser på taket ditt fra bakken. Solcellene omdanner sollyset til strøm, som du igjen kan benytte deg av rett ut fra stikkontakten din. Det vil si at du kan bruke denne solenergien til å lade elbilen, varme opp huset, steke pizza eller alt annet du bruker strøm til på vanlig måte i dag. 

Hvor mye strøm vil solcelletakstein produsere?

Dersom det er på tide å bytte ut taket, og du ønsker solcelletakstein, bør du ta kontakt med et firma som driver med dette. De vil da kunne komme på en gratis befaring hjemme hos deg. Etter befaringen vil de kunne gi deg et estimat over hvor mye strøm du kan forvente å produsere ved å bytte til solcelletakstein. Dette estimatet baserer seg på flere faktorer:

  • Hvor i landet huset ligger
  • Skyggeforhold 
  • Vinkel på taket
  • Hvordan taket er plassert i forhold til himmelretning

Det er altså flere forhold som avgjør hvor mye strøm du kan forvente å produsere. Det avgjørende er hvor mye sollys som vil treffe solcellene, og hvor lenge de vil gjøre det. Noen forhold kan man ikke gjøre noe med, slik som beliggenhet i landet eller hvor nært nabohuset ditt står. Men dersom du har flere trær i nærheten som skygger for taket ditt, kan det være greit å vurdere om du skal ta bort de.

Du får altså muligheten til å få et estimat over forventet produksjon av strøm før du avgjør om solceller er riktig for deg. Dersom du bestemmer deg for at solcelletakstein er noe du ønsker, bør du hente tilbud fra minst tre aktører. På den måten kan du lett sammenligne tilbudene, og velge det som passer best for deg. Her finnes det flere steder på nett som tar på seg jobben med å sende ut forespørselen din til flere aktører samtidig. Dette er naturligvis helt uforpliktende og gratis for deg.

I noen tilfeller, vil ikke solcelletakstein gi like mye strøm som et solcellepanel av høy kvalitet. Dersom du velger solcelletakstein, vil det bli gjort en analyse av solforholdene på taket ditt. Der det er gode solforhold, vil det legges takstein med solceller i. Der lysforholdene er såpass dårlig at det ikke vil lønne seg med solcelletakstein, legges vanlig takstein. Når du ser på taket, vil du ikke kunne se forskjell på hvor det er vanlig takstein og hvor det er takstein med solceller i. 

Nettsiden Otovo.no gir et konkret eksempel på hvor mye du vil spare i året med solcelletakstein. De mener at hver kvadratmeter med solcelletakstein vil normalt produsere strøm verdt rundt 125 til 175 kroner i året, avhengig av strømprisene.  Har du da et tak på 100 kvadratmeter dekket med solcelletakstein, vil dette utgjøre mellom 12500 til 17500 kroner i året i egenprodusert strøm. 

Hvor mye koster det å legge solcelletakstein?

Hvor mye solcelletakstein koster vil variere litt med fra firma til firma, og også ut fra kvaliteten på taksteinen. Generelt kan man si at prisen på takstein med solceller ligger på rundt 3500 til 4500 kroner per kvadratmeter. Dette er inkludert kostnader ved montering. Til sammenligning koster det omtrent 1000 kroner mindre per kvadratmeter å legge et nytt tak med vanlig takstein. 

Prisen på solcelletakstein er vanligvis noe dyrere enn å montere solcellepanel på taket du allerede har. Men, dersom det uansett er på tide å bytte taket, vil det være en rimeligere løsning å montere solcelletakstein med en gang, i stedet for å montere et nytt tak først, for så å montere solcellepaneler oppå det nye taket. 

Husk også at Enova i skrivende stund tilbyr støtte til solcelleanlegg. Her kan du få opptil 32500 kroner i støtte dersom du oppfyller vilkårene og sender søknaden inn etter 1 oktober 2023. Sender du den senest 30 september 2023, vil du kunne få opp til 47500 kroner tilbake i støtte fra Enova. Støtten fra Enova kan endre seg over tid, så husk å sjekke hva som gjelder for deg akkurat nå. Hvor mye tilskudd du får, avhenger av størrelsen på anlegget ditt.

Fordeler med solcelletakstein:

  • Ser ut som vanlig takstein
  • Ofte penere å se på enn solcellepaneler
  • Produserer egen strøm
  • Miljøvennlig og bærekraftig
  • Prisgunstig for deg som uansett må bytte tak
  • Kan øke verdien din på boligen

Ulemper med solcelletakstein:

  • Mindre effektive enn premium solcellepanel
  • Koster mer enn standard solcellepanel
  • Dyrt for deg som ikke uansett trenger å bytte tak

Så, er det verdt investeringen?

Som med de fleste andre ting, kommer det an på situasjonen din. Dersom du nylig har lagt nytt tak, og dermed har en lang levetid igjen på det taket, må du vurdere om det er verdt det. Kanskje du heller burde investere i solcellepanel som festes på taket ditt. Dette vil gi samme effekt som solcelletakstein, men er en noe rimeligere investering. Forskjellen er at panelene vil være synlig på taket ditt.

Dersom du har et tak som bør byttes innen få år, er solcelletakstein absolutt noe du bør vurdere. Det er en stor engangsutgift, men den vil betale seg inn i form av hvor mye du sparer på strøm. Generelt sett kan man si at du vil få tilbake pengene du brukte på solcellene i løpet av 15 til 20 år, litt avhengig av hvordan strømprisene blir. Levetiden på solcelletaksteinen er omtrent 25 til 30 år. Strømprisene er også forventet å holde seg høye i årene framover. Med dette i bakhodet kan vi si at for de fleste vil det lønne seg, men dette er opp til hver og en sin situasjon å vurdere selv. 

Dette betyr at levetiden til solcelletakstein i dagens marked er flere år mer enn det tar å tjene inn investeringen. Når du har tjent inn investeringen har du gratis strøm resten av anleggets levetid. Med det overlater vi det til hver og en å vurdere om dette er noe som er riktig for deg. 

Ofte stilte spørsmål om solcelletakstein:

Hvordan ser solcelletakstein ut?

Dette varierer litt fra leverandør til leverandør, men generelt sett kan vi si at det ligner på vanlig takstein, bare litt større. Størrelsen er en fordel ved at det går raskere å legge, og dermed også litt billigere. Solcelletaksteinen legges på samme måte som vanlig takstein. 

Hvorfor velger noen solcelletakstein i stedet for solcellepaneler?
Vi har alle forskjellige grunner til valgene vi tar. Hva som er riktig å velge for deg kommer helt an på situasjonen din. Dersom du har et tak som uansett burde byttes nå, og som du ønsker å ha solceller på, kan det være gunstig med solcelletakstein. Da kan du nemlig legge taket med solcelletakstein, i stedet for å legge nytt tak for så å montere solcellepaneler på det nye taket. Andre igjen velger solcelletakstein fordi de ikke ønsker at solcelleanlegget skal være synlig. 

Hvor lang levetid har en solcelletakstein?

Dette varierer ut fra kvaliteten du velger, men generelt kan vi si fra 25 – 50 år. 

Hvordan vet jeg hvilken kvalitet jeg burde velge?

Dette avhenger helt av situasjonen din. Vi anbefaler deg å ta kontakt med flere firma, få tilbud og spørre dem om hva du burde velge ut fra situasjonen din, og hvorfor de mener det. Ved å sammenligne svarene vil du komme fram til hva som er det beste for deg.

Få tilbud på solcellepanel

Fyll ut vårt enkle skjema for å motta inntil 3 tilbud